Kako nam Bog govori skozi Sveto pismo?

Vsak izrek Boga je prečiščen in ščit tem, ki zaupajo vanj. (Pregovori 30,5)

Osupla sem nad tem, kakšno vodstvo nam daje Bog. Skozi učenje Božje modrosti in razumevanja lahko živimo brez številnih težav, s katerimi se drugi srečujejo, in sicer ravno zaradi nepoznavanja Njegove Besede. Z branjem Svetega pisma se naučimo, kdo Bog je, kaj ceni in kako Mu zaupati.

Našla sem čudovit način, kako skozi Sveto pismo poslušati Boga. In ravno to bi rada delila z vami.

Vzela sem Sveto pismo in črtast papir (ali prazen črtast dnevnik). Na sprednji strani sem napisala dve ali tri povedi, ki opisujejo moje trenutne misli. Mogoče imam vprašanje o Bogu ali kako On razume neko stvar oziroma vprašanje o krščanskem življenju. Morda je v mojem življenju situacija, ki me muči in bi lahko na ta način uporabila Božje razumevanje. Na papir bom napisala par stavkov, ki bodo povzeli trenutno situacijo ali kaj me je vodilo, da si postavljam takšna vprašanja.

Potem vprašam Boga o tem in to vprašanje tudi napišem.

Torej, kar sem napisala, bi naj bilo videti tako:

»Bog, počutim se preobremenjeno z vsem delom, ki ga moram opraviti. Imam to in to in to za narediti; in zato nisem prepričana, ali vse to zmorem. Tudi jezna sem zaradi tega. Ali je kaj takega iz Tvoje perspektive, kar želiš, da izvem zdaj?«

In potem odprem zadnjo stran Svetega pisma, kjer je po navadi seznam besed, imenovan »slovar«. Ali ima vaše Sveto pismo slovar? To kazalo bo imelo na seznamu besede, kot so »delo«, »jeza«, »skrb«, »Božja moč« itn. Pod vsako besedo boste videli seznam citatov iz Svetega pisma, ki vsebujejo to besedo. Na primer: beseda »jeza« vam bo pokazala seznam Marka 3,5; Marka 11,14–16; Pismo Rimljanom 2,8; Mateja 23 itn.

(Side note: Včasih se zgodi, da besede raje iščem po spletu na strani Biblija.net, kot da bi pogledala na zadnje strani Svetega pisma. V predel za iskanje besed samo vpišem na primer besedo »jeza« in iz Svetega pisma se potem pokaže seznam verzov s to besedo. Če želim, lahko omejim iskanje samo na Novo zavezo, Evangelije itn).

Po iskanju verzov na internetu ali v Svetem pismu jih poiščem v Svetem pismu in jih tudi preberem. Če se verz nanaša na moje vprašanje, si ga izpišem na list, in sicer besedo po besedo. Da, to storim s pisanjem na roke, ker mi pomaga videti, kaj mi verz govori. O verzu ne pišem nobenih komentarjev, samo prepišem ga. In s tem tudi nadaljujem, kopiram verze. Mogoče jih je 5, mogoče 20. Po določenem času vidim vzorec, celotno sporočilo skozi vse izpisane verze. (Ne mislim mistično, ampak celotno sliko, kaj ti verzi pravijo.) Boga sem prosila, da me uči, in sedaj opazujem, kaj On pravi o teh temah.

Na primer, če bi bila na nekoga jezna in bi pregledala veliko verzov na temo jeze, odpuščanja ali miru, bi našla celovito, konsistentno sporočilo od Boga. To sporočilo je morda, da odkar je Jezus plačal ceno za moje grehe, mi jih ne očita. Zato moram odpustiti tej osebi, tako kot je On odpustil meni.

Včasih bo Bog povzročil, da se vas bo verz resnično dotaknil, saj vam bo v njem On resnično govoril. Ko pridem skozi vse verze, ki so resnično zanimivi, mi pogosto pokažejo tudi druge verze. Torej želim povedati, da najdem verze, ki govorijo o enaki ideji. V veliki večini Svetih pisem, namenjenih zlasti študiranju, lahko najdete seznam verzov na sredi ali koncu strani. Ti verzi so kot opombe ali napotki, povezani z verzi na tej strani. Ko mi eden od verzov resnično stopi v ospredje, pogledam tudi druge, ki so z njim povezani in si tudi te izpišem.

Mogoče porabim za to komaj 10–15 minut. Včasih se mi zdi to takšna obogatitev časa, da porabim tudi eno uro in pol!

To je pomembno. Prosim Boga, da me uči. Prosim Ga, da mi pomaga razumeti Njegovo perspektivo o nečem, ker Mu hočem slediti. Ko počnem to, ne iščem verzov, po katerih se bom ravnala za Boga. To ni služben opis, ki ga bom vzela in izpolnjevala za Boga. Večinoma se osredotočam, da Bogu dovolim govoriti na način, kot on želi. Tako lahko izpolni kateri koli namen, ki ga ima. Prosim ga, da On postavi njegovo delo in ne moje. Ko vem, da si želi, da sledim nečemu določenemu v Njegovi besedi, ga potem prosim, naj deluje v mojem življenju in mi da moč in željo, da izpolnim njegovo voljo. Včasih preberem zapoved, kot je naslednja: »Bodite popolnoma ponižni in krotki; bodite potrpežljivi, prenašajte drug drugega v ljubezni.« Takrat si mislim: »Dobra ideja. Bog, prosim Te, da me v življenju narediš ponižno, krotko in potrpežljivo do drugih. Ti veš, da to ni v moji naravi. Nauči me, da bom zaupala v Njega, se Nanj zanašala, prosila Boga, da bom v svojem življenju storila to, kar mi je On spregovoril.

Če nimate Biblije za preučevanje, ki ima na koncu slovar in na vsaki strani stranske opombe, lahko ugotovite, kako zelo dragocena je, saj se lahko z njeno pomočjo približate Božji besedi. Vsaka krščanska knjigarna vam lahko pomaga pri izbiri Svetega pisma, ki ni preveč drago. Prav tako jo lahko naročite na spletni strani www.svetopismo.si

Način, kako vas Bog uči skozi besedo, je zelo preprost. Če povzamem: pojdite pred Boga z odprtim srcem in ga prosite, naj vam spregovori o določeni zadevi ali vprašanju. Tako z Bogom delite svoje iskrene misli in občutke. In nato Boga prosite, da vam spregovori s svoje perspektive. Včasih prosim tako: »Bog, kaj si želiš, da bi vedela o Tebi in je povezano z mojo situacijo? Kako želiš, da Ti zaupam? Kaj bi si želel povedati?« In potem pustite Bogu čas, ko si izpisujete Njegovo besedo, ko iščete Njegovo celotno sporočilo za vas. Ko vas uči, se mu zahvalite in ga prosite, da izgradi to v vašem življenju.

Imam vprašanje …