Narava vere

Vsak dan se nenehno srečujemo z vero. 99 odstotkov vseh prepričanj ali vrednot, ki jih imamo, pridobimo prek vere. Vera je središče vsega življenja. Recimo, da zbolimo. Takrat obiščemo zdravnika, čigar imena ne znamo izgovoriti in niti njegovega doktorata ne moremo preveriti. On nas z receptom, ki ga komaj preberemo, napoti v lekarno. Tam se srečamo s farmacevtom, katerega nismo še nikoli srečali, in ta nam proda kemijsko zmes, ki je ne poznamo. Nato gremo domov in vzamemo odmerek zdravil, kakor je predpisano na receptu. In vso to pot slepo (za)upamo oziroma verujemo. Vera je prav tako temeljna tudi v krščanskem življenju.Beseda vera se v Bibliji ponovi 232-krat.

Kaj pa je vera?

Najprej bi bilo modro povedati, kaj vera ni:

  • Vera ni čustvo, torej občutek dobrega o Bogu.
  • Vera ni slep korak v temi.
  • Vera ni univerzalna sila, s pomočjo katere bi lahko dobili vse stvari, ki si jih želimo oz. o katerih sanjarimo (sila v filmu Star Wars).

Žal se tovrstne ideje o veri še dandanes učijo v marsikateri cerkvi.

Hank Haanegraff v svoji knjigi Krščanstvo v krizi opisuje zgodbo o Larryju in Lucky Parker, ki sta svojega sina s sladkorno boleznijo prikrajšala za inzulin, saj sta bila prepričana, da bo ozdravel samo prek »vere«. Toda njun sin je tragično padel v diabetično komo in umrl. Namesto pogreba sta skušala sina oživeti s pomočjo »vere«, saj sta bila prepričana, da če bodo vsi skupaj imeli dovolj vere, torej če bodo izgovorili pravilne besede in enostavno dovolj močno verjeli, ne da bi pri tem pokazali kanček dvoma, jima bo sila vere pripeljala sina nazaj, saj bo ta vstal od mrtvih. Larry in Lucky Parker sta bila pozneje obsojena in kaznovana za zlorabo otroka in umor. Zakaj? Ker sta imela napačno predstavo o veri.

Evangeliji (Matej, Marko, Luka, Janez) kažejo, da so bili tudi apostoli velikokrat zmedeni glede koncepta vere. Toda bili so dovolj modri, da so o tej temi vprašali Jezusa. V 17. poglavju Lukovega evangelija vidimo apostole prositi Jezusa, naj jim pomnoži vero. In tukaj je Jezusov odgovor:

»Če bi imeli vero kakor gorčično zrno, bi rekli tej murvi: ›Izruj se s koreninami vred in se presadi v morje,‹ in bi vam bila pokorna.« Jezusov odgovor je presenetljiv. Opazite lahko, da ne odgovori tako, kot smo navajeni v naših cerkvah. Jezus ni rekel: »Potrudite se močneje.« Niti ni rekel: »Le verjeti morate.« Jezusov odgovor odkrije pomembno resnico o naravi vere. Gorčično zrno je najmanjše seme. Jezus je uporabil to dejstvo, da bi pokazal da velikost naše vere ni pomembna, saj moč vere leži v zanesljivosti objekta in ne v tem, kako prepričani smo.

Naj pojasnim – predpostavimo, da stojim na obrežju jezera med prvimi mrzlimi zimskimi tedni nekje v severno-vzhodnem delu Amerike. Jezero je zamrznjeno z zelo tanko plastjo ledu. Napolnjen s samozavestjo in vero začnem hoditi po novonastalem ledu. Toda kljub moji močni veri in veliki samozavesti bo končen produkt hoje mrzel in moker šok. Vse dokler je led tanek, je nepomembno, kako močno vero imam, kajti led ni zanesljiv.

Sedaj pa si predstavljajte nekaj mesecev pozneje, ko je mrzla zima naredila svoje. Led je debel nekaj deset centimetrov. Zaradi moje predhodne neljube situacije sem tokrat zelo pazljiv in dvakrat premislim, če bi tudi tokrat poskusil hoditi po ledu. Nisem prepričan, ali bo led zdržal mojo težo, saj je zadnjič popustil. Čeprav sem prestrašen in imam manj vere kot takrat, me bo že prvi, čeprav zaskrbljen korak zelo nagradil z občutki čvrste in trdne hoje. Kje je razlika? Objekt (led) je bolj zanesljiv.

Je že res, da moč vere tiči v zanesljivosti objekta, toda ...

Velikost vere, ki jo posameznik položi v objekt, je neposredno povezana s poznavanjem objekta.

Za primer vzemimo človeka, ki se boji letenja. Ko prvič prispe na letališče, najprej kupi zavarovalno polico. Varnostni pas si pripne 20 minut pred odhodom letala in skrbno posluša navodila evakuacije v primeru nesreče. Nima prav nobene vere v sposobnost letala, da ga bo varno pripeljalo na cilj. Toda ko potovanje napreduje, potnik počasi spreminja svoja prepričanja. Najprej si odpne varnostni pas. Nato ima malico in kaj kmalu se začne pogovarjati in šaliti s sopotniki. Zakaj se je spremenil? Kaj se je zgodilo? Je na 10 km nadmorske višine več vere? Seveda ne. Bolj kot se je spoznal/naučil o objektu vere, v tem primeru letalu, več vere je položil vanj.

Enako je s krščanskim življenjem. Več kot se naučimo o Bogu, več vere lahko položimo Vanj. Učiti se moramo, kako živeti na podlagi dejstev o Bogu in ne na podlagi naših čustev. Torej tako, da preživimo več časa v družbi Biblije ter da prosimo Boga, naj nam pokaže, kdo je. Veliko mest je, kjer lahko začnete. Psalmi 145, 146 in 147 so čudovita poglavja, ki opišejo kdo oziroma kakšen je Bog. Med celotno Biblijo prosite Boga, da vas nauči čim več stvari o Bogu, in opazili boste, kako si Bog želi, da naslanjate vero Vanj. V vsakem trenutku sprašujte Boga: »Kaj o tebi bi mi bilo v korist vedeti, ko zaupam Vate v tej situaciji?« Berite Biblijo in študirajte Boga in Njegov odnos do vas.

D. L. Moody je izjavil: »Dnevno sem molil k Bogu, da mi nakloni vere. Nato sem nedavno prebral Rimljanom 10,17, ki pravi: ›Potemtakem je vera iz oznanjevanja, oznanjevanje pa je po Kristusovi besedi.‹ Zato sem pričel z rednim branjem Biblije in vera od tistega trenutka dalje raste.«

Imam vprašanje …