Sem nov kristjan. Kaj sedaj?

Kje in kdaj nekdo začne s krščanskim življenjem?

Kristjanka sem postala v prvem letniku študija na Univerzi v Oregonu. Na 10-stopenjski lestvici glede védenja o Bogu in Svetem pismu (kjer pomeni 1 – niti približno in 10 – vzgojena sem bila v samostanu), sem bila jaz na –30. V otroštvu nisem bila nikoli v cerkvi in vse dokler nisem spoznala Gospoda, sem živela dokaj divje življenje.

Enkrat sem poskusila brati Sveto pismo, ampak sem, neumnica, začela na začetku (le kdo je vedel, da obstajata dva dela?) in prišla skozi 20 poglavij Geneze, potem pa sem odnehala. Več let zatem sem odkrila, da obstaja tudi Nova zaveza in da je to del, v katerem se lahko naučimo o Jezusu. Oh, kako veliko sem se imela za naučiti.

Torej, kje in kdaj nekdo začne s krščanskim življenjem? Kako lahko rastemo in bolje spoznamo Boga? To sta bili prvi vprašanji, ki sem si ju zastavila, ko sem začela svoj odnos z Bogom. Morda sta podobni kakšnim, o katerih ste vi razmišljali. Tako malo sem vedela o božjih stvareh, da sem težko sploh izrazila nekatere izmed svojih misli in idej. K sreči sem imela v svojem življenju starejšega kristjana, ki mi je razložil štiri preproste načine, kako rasti v veri. Še vedno se jih spomnim in jih uporabljam, čeprav sedaj z Jezusom hodim že več kot 30 let. Moje upanje je, da bi bili ti načini tudi vam v pomoč, ko odkrivate, kaj sledi v življenju kristjana.

Kako nekoga spoznamo? Tako, da:

– ga poslušamo;
– se z njim pogovarjamo in
– se pogovarjamo z drugimi ljudmi, ki ga poznajo.

Spoznavati Boga je podobno kot spoznavati novega prijatelja.

Poslušajte Boga

Sveto pismo je beseda in volja Boga, ohranjena za nas, da lahko spoznamo, kdo je On in kaj želi za naša življenja. Drugo Pismo Timoteju 3,16 pravi: »Vse Pismo je navdihnjeno od Boga in koristno za poučevanje, svarjenje, za poboljševanje in vzgojo v pravičnosti.« Zato moramo vsak dan nekaj časa preživeti ob branju Svetega pisma. Če nimate Svetega pisma, ki bi bilo lahko razumljivo, stopite do bližnje krščanske knjigarne in si ga kupite. Če tega ne morete storiti, ima večina knjižnic nekaj primerkov, ki si jih lahko sposodite za prvi občutek. Med lažje razumljivimi so novejši standardni prevodi. Začnite z Evangelijem po Janezu v Novem testamentu. (Ta knjiga, včasih tudi imenovana zgolj Janez, je četrta knjiga Novega testamenta bolj pri začetku, ne zamešajte je z 1 Janez, 2 Janez ali 3 Janez, ki jih najdemo na koncu Novega testamenta.) Jaz rada vzamem zvezek ali blok papirja in si zapišem vprašanja ter opažanja. Za vsak odlomek si odgovorite na dve vprašanji: 1. Kaj sem se naučil o Bogu ali Jezusu? 2. Ali so stvari, o katerih govori odlomek, nekaj, kar bi bilo vredno dodati v svoje življenje ali opustiti? To vam bo pomagalo uvideti, da je Sveto pismo zelo praktično za vsakdanje življenje. Ko končate z Janezom, kar nadaljujte vse do Razodetja.

Ko beremo Sveto pismo, spoznamo, kako zelo nas Bog ljubi. »Poglejte, kakšno ljubezen nam je podaril Oče: Božji otroci se imenujemo in to tudi smo. Svet nas zato ne spoznava, ker ni spoznal njega.« (1 Janez 3,1) Spoznamo, da smo popolnoma novi ljudje, ker smo povabili Jezusa, da je naš Odrešenik in Gospod. Preberite Efežanom 1,3–14 in za trenutek premislite, katere stvari so resnične za vas kot kristjana. Čudovito, kajne?

Govorite z Bogom

Molitev je zelo živ vidik zdravega odnosa z Bogom, morda je celo moj najljubši vidik mojega odnosa z Očetom. Samo pomislite, z BOGOM lahko govorimo – kadar koli, kjer koli, kateri koli trenutek poželenja ali radosti in ne glede na razpoloženje. Hebrejcem 13,5 govori o tem, da nas Bog ne bo nikoli zapustil in zatajil. To je dobra novica za nekatere od nas, ki niso nikoli poznali take ljubezni in zavezanosti. No, sedaj jo ... Kajti Bog ne laže in si ne premisli (4 Mojzes 23,19; Titu 1,2; Hebrejcem 6,18). In ker je On vedno z nami, se lahko z njim vedno pogovarjamo. Molitev je preprosto pogovor z Bogom. Nobeni religiozni načini ali besede niso potrebne. Psalmi 62,8 nam naročajo, naj »izlijemo srca Gospodu«.

Obstaja akronim SPIM, ki je meni pomagal, ko sem začenjala moliti. Sedaj pa se spomnite, da sem jaz začela pri –30, torej nisem vedela NIČESAR. V mojem domu nismo molili, nekaj smo si zaželeli samo, ko smo upihnili svečke na torti ali ko smo videli utrinek. Nikoli prej pa nisem molila, zato je bilo čudno začeti, ampak ta akronim mi je močno pomagal.

SPIM

Slavljenje ... Boga slavimo, ker je ljubeč, dober, prijazen, razumevajoč, milosten itd. Ko berete Sveto pismo in si zapisujete stvari, ki se jih učite o Bogu, boste našli vedno nove razloge, zaradi katerih bi ga lahko častili. Prav tako začnite z branjem enega psalma na dan – to vam bo vzelo od 3 do 5 minut na dan. Slavite Boga in odkrivajte, kako vsak psalm razkrije nove dimenzije Njega in Njegovih del.

Priznavanje je ključnega pomena v rasti. Grehi mašijo naš odnos z Bogom. Če imamo v življenju navade in vzorce obnašanja, ki niso v skladu s Svetim pismom, se bomo počutili krive in oddaljene. Tu pride na vrsto spoved. Poglejte vrstico Janez 1,9. Nato preberite Psalm 32,3–5 o posledicah nepriznanih grehov in kako se z njimi soočiti.

Izrekanje hvaležnosti je zahvaljevanje Bogu za vse, kar je naredil. Psalmi so ponovno odlično mesto za prebiranje, ko želimo pomisliti na to, kaj vse je On naredil za nas. Besede v psalmu porabite kot svoje. To je dober način, kako se naučiti preprosto govoriti z Bogom.

Molitev je prošnja Bogu tako za nas kot za druge v našem življenju. Sama imam rada molitveni list z datumi, ko sem začela prositi za sebe ali koga drugega in kdaj je bila ta prošnja uslišana. Molite specifično, z upanjem in vero. 1 Janez 5,14–15 nam pove, da če bomo molili v skladu z Božjo voljo, nas bo On slišal in nam odgovoril. Ampak potem se vprašamo: »Kako jaz poznam Božjo voljo?« In to nas pripelje nazaj na začetek k branju Njegove besede.

Govorite z drugimi, ki poznajo Boga

Temu se enostavno reče skupnost, druženje z drugimi ljudmi, ki ljubijo Jezusa. To je lahko v cerkvi, svetopisemski skupini ali manjši skupinici. Vse je z namenom skupne rasti (Apostolska dela 2,46–47). Mnogi med nami bodo morali ustvariti nova poznanstva, razviti nova prijateljstva in se naučiti, kako se zabavati na različne načine. Ko preživljamo čas z drugimi verniki, se naše obnašanje spreminja in učimo se, kako se starejši verniki vedejo in kažejo v svetu.

Z drugimi se pogovarjajte o Bogu

Temu se reče pričevanje. Všeč mi je, kar vdani apostol Pavel napiše v 2 Korinčanom 5,17–20: »Če je torej kdo v Kristusu, je nova stvaritev. Staro je minilo. Glejte, nastalo je novo. Vse je od Boga, ki nas je po Kristusu spravil s seboj, nam pa naložil službo sprave, namreč to, da je bil Bog tisti, ki je v Kristusu spravil svet s seboj, s tem da ljudem ni zaračunal njihovih prestopkov, nam pa je zaupal besedo sprave. Zavoljo Kristusa smo torej poslani, po nas vas kliče Bog. Zavoljo Kristusa vas prosimo, spravite se z Bogom.« Svojim prijateljem sem preprosto morala povedati za moj nov odnos s Kristusom! Ker On je spremenil moje življenje, odpustil mi je in me ljubil na način, za katerega prej niti nisem vedela, da je možen. Želela sem, da imajo tudi drugi to, kar imam jaz. Seveda, vsi niso bili navdušeni nad celotno stvarjo tako kot jaz, ampak moja želja je bila močna. Naredila sem seznam desetih ljudi, s katerimi sem želela govoriti o Gospodu, in potem sem čakala, da mi On ponudi možnost, da to naredim. Večina jih sedaj pozna Kristusa. Super, kajne?

Moja iskrena molitev je, da bo teh nekaj misli služilo podobno kot stopnice na poti h globljemu odnosu in hoji z Jezusom, našim Odrešenikom.

Spoznavanje Boga je čudovita izkušnja. Tudi na vaši fakulteti so študentje, ki so sprejeli Jezusa v svoje življenje in bi vam radi pomagali rasti v veri. Kliknite tukaj in nam sporočite, če želite, da se kdo z vaše fakultete poveže z vami.

Imam vprašanje …