Božja unikatna ljubezen

Zveza z Bogom se razlikuje od vsake zveze, ki ste jo doživeli do sedaj. Bog goji prav posebno ljubezen do vas. Ta ljubezen je brezpogojna, ne temelji na doseganju nobenih pogojev. Bog vas ljubi zaradi tega, ker vas ljubi.

»Božja ljubezen do nas pa se je razodela v tem, da je Bog poslal v svet svojega edinorojenega Sina, da bi živeli po njem. Ljubezen je v tem – ne v tem, da bi bili mi vzljubili Boga. On nas je vzljubil in poslal svojega Sina v spravno daritev za naše grehe.« (1 Janez 4, 9–10)

Njegova ljubezen ne temelji na vaših dosežkih. Ne morete storiti ničesar, da bi vas imel Bog še raje, kot vas ima sedaj. Prav tako ne morete storiti ničesar, da bi vas imel rad manj. Bog vas ima rad bolj kot imate radi sami sebe.

Do sedaj ste se že verjetno srečali s pogojno ljubeznijo. Slednja temelji na vašem početju. Bodite uspešni na delu, v ekipi ali ljubezni in drugi vas bodo imeli »radi«.

Ko odprete svoje življenje Kristusu, najdete popolno ljubezen in sprejem. To je težko razumljivo, če se nikoli niste počutili popolnoma ljubljeno in sprejeto. Pa vendar je to res! Žal pa ne boste vedno čutili, da vas ima Bog rad. Prišli bodo časi, ko ne boste dvomili le v Njegovo ljubezen, temveč tudi v Njegov obstoj. Ko se počutite, da bi kar obupali, tega nikar ne storite!

Ko vam je Bog dal novo življenje, to ni bilo postavljeno na čipkast podstavek in ni dišalo po parfumu. Tudi Jezus je svoje življenje začel v smrdljivem in vlažnem hlevu. Občutil je resnično življenje, kakršnega boste občutili tudi vi na svoji poti s Kristusom – nobene čarovnije, le obljuba, da je Njegova prisotnost ob vas.

Bog pove: »Iz daljave se mi je prikazal GOSPOD: ›Z večno ljubeznijo te ljubim, zato ti tako dolgo izkazujem dobroto.‹« (Jeremija 31,3)

Obstaja danski pregovor, ki pravi: »Naslednji kilometer je edini, ki ga more človek dejansko opraviti.« Vedite, da vas ima Bog rad in bo ob vas, ko se bo naslednji kilometer zdel nevzdržno dolg:

»Kajti prepričan sem: ne smrt ne življenje, ne angeli ne poglavarstva, ne sedanjost ne prihodnost, ne moči, ne visokost, ne globokost ne kakršna koli druga stvar nas ne bo mogla ločiti od Božje ljubezni v Jezusu Kristusu, našem Gospodu.« (Rimljanom 8,38–39)

Naša vera temelji na tem, kar je Bog razkril o samem sebi. Želi, da mu verjamemo in se zanesemo na Njegovo ljubezen do nas.

»GOSPODU so po volji takšni, ki se ga bojijo, ki pričakujejo Njegovo dobroto.« (Psalmi 147,11)

»Glej, GOSPODOVO oko je na tistih, ki se ga bojijo, na tistih, ki pričakujejo Njegovo dobroto.« (Psalmi 33,18)

Kralj David, ki ga je Bog označil kot »moža po svojem srcu«1, je verjel v Božjo ljubezen:

»Jaz pa bom opeval tvojo moč, zjutraj bom vriskal zaradi tvoje dobrote, ker si mi bil trdnjava, zavetišče na dan, ko sem bil v stiski. Moja moč, hočem ti prepevati, kajti Bog je moja trdnjava, Bog, ki mi izkazuje dobroto.« (Psalmi 59,17–18)

Da bi bolje razumeli ljubezen, ki jo Bog čuti do vas, si v naslednjih nekaj tednih vzemite nekoliko časa in preberite Psalmi 103, Janez 15, Janez 1 in Janez 4. Bodite pozorni, kako je opisana Božja ljubezen do vas.

(1) Apostolska dela 13:22

Imam vprašanje …